Πληροφορίες > Αγία Ρουμέλη

Αγία Ρουμέλη

Η Αγία Ρουμέλη υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Σφακίων του Νομού Χανίων. Είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός στη νοτιοδυτική Κρήτη και διαθέτει μια μεγάλη παραλία ενώ η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο με πλοία από τη Χώρα Σφακίων, μέσω του Λουτρού και απο τη Παλαιόχωρα ή την Σούγια, καθώς το χωριό δεν διαθέτει οδική πρόσβαση.
     Αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό καθώς βρίσκεται η μία πρόσβαση του φαραγγιού της Σαμαριάς, του μεγαλύτερου φαραγγιού στην Ελλάδα και ενός από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη με μήκος 18 χιλιομέτρων.
    Η Αγία Ρουμέλη είναι κτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας Τάρρας, που ήταν γνωστή για το μαντείο της και καταστράφηκε από σεισμό το 66 μ.Χ.  Η Τάρρα ήταν μικρή αλλά ανεξάρτητη πόλη και έκοβε δικά της νομίσματα που στην μια μεριά απεικόνιζαν το κεφάλι ενός αίγαγρου (κρι-κρι) και ένα βέλος και στην άλλη μεριά μια μέλισσα.
     Ήταν μεγάλο θρησκευτικό κέντρο με πολλούς ναούς του Απόλλωνα. Άκμασε την Ρωμαϊκή περίοδο. Οι Ρωμαίοι όταν βρήκαν το ναό της Βριτομάρτιδας, προστάτιδας των κοπαδιών, τον αφιέρωσαν στην αντίστοιχη δική τους θεά, την Ρουμιλία. Με αποτέλεσμα όταν επεκράτησε ο χριστιανισμός να ονομαστεί Αγία Ρουμιλία και αργότερα Αγία Ρουμέλη.
    Στην περιοχή υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και αρκετές ταβέρνες. Έτσι όποιος το επιθυμεί μπορεί να διανυκτερεύσει μετά την κατάβαση του φαραγγιού της Σαμαριάς ή και να μείνει για μερικές μέρες για ήσυχες διακοπές.

Πώς να πάτε στην Αγία Ρουμέλη:

 • Με τα καραβια από τη Χώρα Σφακίων, την Παλαιόχωρα και τη Σούγια, δίνοντας σας την ευκαιρία για μια όμορφη ημερήσια εκδρομή στην Αγία Ρουμέλη και το κάτω τμήμα του φαραγγιού της Σαμαριάς.
 • Ξεκινάμε από το κέντρο των Χανίων και κατευθυνόμαστε προς νότο προς το οροπέδιο του Ομαλού (39 χιλιόμετρα από Χανιά). Η περιοχή, λόγω της δυσπρόσιτης θέσης της και του φυσικού οχυρού περιβάλλοντος, χρησίμευσε σαν ορμητήριο και καταφύγιο επαναστατών σ' όλες τις ιστορικές περιόδους του τόπου.
      Ο δρόμος μας διασχίζει το οροπέδιο και μετά από 4 χιλιόμετρα καταλήγει στον αυχένα Ξυλόσκαλο (υψόμετρο 1.227μέτρα), 43 χιλιόμετρα νότια από τα Χανιά, όπου βρίσκεται η είσοδος του φαραγγιού. Στη θέση αυτή παλιά υπήρχε ξύλινη σκάλα για να διευκολύνει την κατάβαση, γι αυτό επικράτησε η ονομασία Ξυλόσκαλο.
      Μετά 30 λεπτά κατάβασης συναντάμε την πηγή Νερούτσικο. Αφήνοντας πίσω μας την πηγή και ακολουθώντας το κατηφορικό μονοπάτι, φτάνουμε έπειτα από 45 λεπτά στο εκκλησάκι του Άι-Νικόλα.
      Σε 60 λεπτά από τον Αϊ-Νικόλα εμφανίζεται εμπρός μας ο ερειπωμένος οικισμός της Σαμαριάς, που βρίσκεται περίπου στη μέση της διαδρομής. Εδώ θα βρει ο οδοιπόρος έναν μικρό σταθμό, που είναι εφοδιασμένος με τηλέφωνο και πρώτες βοήθειες για επείγοντα περιστατικά και τουαλέτες με τρεχούμενο νερό. Εδώ επίσης μπορεί να νοικιάσει όποιος το επιθυμεί ένα μουλάρι για το υπόλοιπο μέρος της διαδρομής.
      Η Σαμαριά εγκαταλείφθηκε το 1962, όταν η ελληνική κυβέρνηση ανακήρυξε την περιοχή του φαραγγιού εθνικό δρυμό. Οι περισσότεροι από τους Σαμαριώτες μετοίκησαν στην Αγία Ρουμέλη και αλλού. Τώρα τα περισσότερα σπίτια είναι ερειπωμένα. Μόνο τα εκκλησάκια Οσία Μαρία, Χριστός και Άγιος Γεώργιος παλεύουν με τη διάβρωσή τους από τον χρόνο.
      Η Οσία Μαρία είναι το πιο παλιό από τα τρία. Χτίστηκε το 1379 από τους Βενετσιάνους που κυριαρχούσαν τότε στην Κρήτη και έδειχναν μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον για τα πλούσια σε ξυλεία δάση του φαραγγιού. Το όνομα "Οσία Μαρία" μετατράπηκε σταδιακά σε "Σία Μαρία", "Σα Μαρία" και τελικά Σαμαριά.
      Σε 45 λεπτά μετά τη Σαμαριά υπάρχει στο διάβα μας μια μεγάλη πηγή, που είναι γνωστή στην περιοχή ως Κεφαλόβρυση ή Κεφαλοβρύσια. Η παρουσία τρεχούμενου νερού από την Κεφαλόβρυση μέχρι τη θάλασσα κάνει αυτό το τελευταίο μέρος της διαδρομής περισσότερο ευχάριστο.
      Σε 20 λεπτά από την Κεφαλόβρυση συναντάμε το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης και λίγο μετά οι Σιδηρόπορτες. Είναι το στενότερο μέρος του φαραγγιού, περίπου τρία μέτρα φαρδύ και πολλά μέτρα βαθύ.
      Περίπου 30 λεπτά από τις Πόρτες και μόλις βγούμε από τα όρια του φαραγγιού φτάνει κανείς στην Αγία Ρουμέλη. 
       Στην Αγία Ρουμέλη θα φτάσετε μετά από 6 ώρες περίπου.
   

Αναζήτηση

ΣυνδεσηΞεχάσατε τα στοιχεία σας ;