Πληροφορίες > Χώρα Σφακίων

Χώρα Σφακίων

Δήμος Σφακίων ονομάζουμε την νότιο-ανατολική περιοχή του Νομού Χανίων και περιλαμβάνει τα χωριά Χώρα Σφακίων, Ανώπολη, Άγιος Ιωάννης, Αγία Ρουμέλη, Ασφένδου, Λουτρό, Πατσιανός, Σκαλωτή, \'Ιμπρος, Ασκύφου και Φραγκοκάστελλο και απέχει 70 χιλιόμετρα από τα Χανιά.
Ολόκληρα τα Σφακιά χαρακτηρίζονται από τη φυσική ομορφιά ενός άγριου ορεινού τοπίου το οποίο συνδυάζεται μοναδικά με τη θάλασσα. Τα Σφακιά περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα της οροσειράς Λευκά Όρη ή Μαδάρες με ψηλότερη κορυφή τις Πάχνες (2454 μέτρα). Επίσης περιλαμβάνουν το φαράγγι της Σαμαριάς, ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στην Κρήτη. Άλλα φαράγγια στα Σφακιά είναι το φαράγγι του Κλάδου, τα Δώματα, το φαράγγι της Ελυγιάς, της Αράδαινας, το Σφακιανό, της Ίμπρου, του Ασφένδου και το φαράγγι του Καλλικράτη.
Για το όνομα Σφακιά υπάρχουν 3 εξηγήσεις:
Η πρώτη εξήγηση είναι από το όνομα <<σφαξ>> που  σημαίνει γήινο χάσμα,κάτι που ταιριάζει λόγω του ότι έχει πολλά και βαθιά φαράγγια.
Η δεύτερη εκδοχή υποστηρίζει ότι η Χώρα Σφακιών αρχικά λεγόταν Σφηκιά και με παραφθορά έγινε Σφακιά και η τελευταία εκδοχή είναι από ένα λουλούδι με το όνομα Σφάκα που σημαίνει πολύ πικρό.
Στη Χώρα Σφακίων υπάρχουν μόνο βασικές υποδομές: βενζινάδικα, μινι-μάρκετ, ταχυδρομείο, γραφείο ΟΤΕ, φαρμακείο, αστυνομικός σταθμός και μηχάνημα αυτόματης ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ). Υπάρχουν επίσης ΤΑΞΙ και καθημερινά δρομολόγια λεωφορείου από/προς τα Χανιά.
 

Πώς να πάτε στη Χώρα Σφακίων:

Η Χώρα Σφακίων βρίσκεται 70 χιλιόμετρα νότια από τα Χανιά. Για να φτάσετε εδώ από τη βόρεια Κρήτη θα περάσετε από τις Βρύσες, το χωριό με τα τρεχούμενα νερά και τις ψησταριές. Από το σημείο αυτό και μετά ο δρόμος ανηφορίζει διαρκώς μέχρι το οροπέδιο Ασκύφου και την Ίμπρο, απ’ όπου αρχίζει η κατάβαση προς τα νότια παράλια και τη Χώρα Σφακίων. Για λίγο θα κινηθείτε παράλληλα με το βαθύ φαράγγι της Ίμπρου, ενώ παρακάτω θα αντικρίσετε για πρώτη φορά μετά από αρκετή ώρα, τη νότια θάλασσα της Κρήτης (Λιβυκό Πέλαγος) να απλώνεται όσο φτάνει το βλέμμα σας. Τα νησιά που ξεχωρίζουν στο βάθος, όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, είναι η Ν.Γαύδος και η Γαυδοπούλα, τα νοτιότερα νησιά της Ευρώπης.
Ο δρόμος κατηφορίζει και φτάνετε στο χώρο του πάρκινγκ. Το καλοκαίρι ο χώρος θα είναι γεμάτος με τουριστικά λεωφορεία, που περιμένουν να παραλάβουν αυτούς που διασχίζουν το φαράγγι της Σαμαριάς και έρχονται στη Χώρα Σφακίων με το φέρυ από την Αγία Ρουμέλη. Επιπλέον καράβια φεύγουν από τη Χώρα Σφακίων για Λουτρό, Σούγια, Παλιόχωρα και την Ν.Γαύδο.
 

Αναζήτηση

ΣυνδεσηΞεχάσατε τα στοιχεία σας ;