Πληροφορίες > Γάυδος

Γάυδος

Η Γαύδος είναι ένα μικρό νησί το οποίο υπάγεται στο νομό Χανίων και στην περιφέρεια Κρήτης. Βρίσκεται 26 ναυτικά μίλια (48 χιλιόμετρα) νότια της Χώρας Σφακίων και η έκτασή του είναι 27 τετραγωνικά χιλιόμετρα.  Είναι το νοτιότερο ελληνικό και ταυτόχρονα ευρωπαϊκό άκρο με πληθυσμό 98 κατοίκων στην απογραφή του 2001.

Η Γαύδος ήταν κατοικημένη από τη Νεολιθική εποχή. Το νησί έχει ταυτιστεί με την Ωγυγία, όπου η Καλυψώ κρατούσε τον Οδυσσέα αιχμάλωτο. Αρχαιολογικές έρευνες έχουν τεκμηριώσει πως η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία είχε παρουσία στο νησί. Οι Ρωμαίοι έκαναν κατάχρηση της χλωρίδα του νησιού, προκαλώντας έτσι μια διαδικασία αποσάθρωσης που συνεχίζεται ως σήμερα.

Ο Απόστολος Παύλος πέρασε από την υπήνεμη πλευρά του νησιού, κατά τη διάρκεια του τελικού ταξιδιού του προς τη Ρώμη. Αφού εγκατέλειψε την Κρήτη, μια καταιγίδα, έβγαλε το πλοίο του εκτός πορείας, με αποτέλεσμα να περάσει δίπλα από τη Γαύδο. Το γεγονός αυτό έχει καταγραφεί στις Πράξεις 27:16.

Το νησί διαθέτει μοναδικές φυσικές καλλονές, αφού το μεγαλύτερο μέρος του νησιού καλύπτεται από πυκνή βλάστηση. Κατάφυτα δάση από πεύκα και κέδρους, άφθονα τρεχούμενα νερά και ονειρεμένες παραλίες με φυσικούς κόλπους, ατέλειωτες αμμουδιές και διάφανα νερά, συνθέτουν έναν ονειρεμένο τόπο. Αμμουδιές όμοιες με το Σαρακίνηκο, τον Αϊ Γιάννη, τον Ποταμό και τον Λαύρακα δεν θα συναντήσετε αλλού.
Στη Γαύδο θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ στις ψαροταβέρνες θα δοκιμάζετε εκλεκτά μεζεδάκια. Επισκεφθείτε την και αποδράσετε στην πανέμορφη φύση…

 

Πώς να πάτε στην Ν. Γαύδο:

Η Ν. Γαύδος συνδέετε ακτοπλοϊκά με το λιμάνι της  Παλαιόχωρας  και των Σφακιών.

Αναζήτηση

ΣυνδεσηΞεχάσατε τα στοιχεία σας ;